Cultura a fascinat dintotdeauna sufletul omenesc, reconfortandu-i experimentele spiritului in deplina demnitate ontologica, revigorand traditiile populare si perpetuarea elementului romanesc.
Inca din secolul al XVII-lea in Baia Sprie exista un centru de ceramica, alcatuit din bresle de olari. In 1780 in oras erau 50 de olari, ca dupa aproape 160 de ani in anul 1938 numarul acestora sa scada la 7. Acestia locuiau pe strada Olarilor strada ce-si pastreaza denumirea si astazi. Prelucrarea lutului si tehnica modelarii vaselor nu se deosebeste mult de tehnica celorlalte centre de ceramica din tara. Ca elemente de decor, predomina formele geometrice si cele vegetale. Centrul de ceramica de la Baia Sprie se incadreaza in familia ceramicii romanesti zmaltuita si nezmaltuita.
Astazi cel mai de seama reprezentant al breslei olarilor din Baia Sprie este Les Daniel, care in ciuda tineretii lui a ajuns sa fie recunoscut in tara si strainatate, prin creatiile de exceptie pe care le modeleaza cu atata talent si suflet.
In Baia Sprie se afla si astazi casa in care a pictat intre anii 1932-1960 unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai scolii baimarene de pictura Aurel Pop. Prieten cu Adi Indre si Nicolae Tonitza Aurel Pop a adus cu el in oras de-a lungul timpului multi prieteni pictori de seama ai vremii. Aurel Pop devine mesagerul unei arte profund realiste si umaniste, pictand aspecte din munca si viata grea a minerilor din Baia Sprie.
Casa de cultura din Baia Sprie a fost si ramane institutia culturala cea mai de valoare a zonei, antrenand in activitatile desfasurate aici oameni de cultura de o inalta calitate profesionala si morala. Afost locul unde multi dintre acestia si-au promovat operele prin numeroasele axpozitii personale si lansari de carte.
Aportul adus de Casa de Cultura la ridicarea nivelului calitativ al activitatilor culturale a orasului, a fost deosebit de bogat in timp. De aproape 30 de ani coordonarea acestora ia revenit directorului institutiei, profesorului Dumitru Fanateanu poet si cantaret deopotriva.
Sub egida Astra, in anul 1922, orasul doneaza pentru activitati culturale, localul vechii scoli confesionale cu destinatia de CASA NATIONALA. Sunt initiate cursuri de alfabetizare a adultilor, se deschide o bibliotece care astazi numara peste 20000 de volume. Personalitatile care se remarca in acea perioada sunt : Atanasie Lupan sprijinator al invatamantului romanesc si Dumitru Alexandrescu presedinte al cercului cultural.
In ultimii ani in Baia Sprie au poposit nume de seama ale culturii contemporane ; pictorul Nicolae Apostol – profesor de desen in oras, scriitorii Marian Ilea si Adrian Otoiu, profesorul Grigore Man , personalitati culturale ce si-au legat o buna parte din viata si activitate de cest oras.
Incepand cu data de 15 august 1997, orasul Baia Sprie are la granita dintre centrul vechi si centrul nou o statuie numita ,,MINERUL’’ realizata de sculptorul Adi Joseph. Personaj pitoresc, aproape boem, a creat o lume fascinanta din lenm, pe care a insufletit-o cu harul si talentul sau in peste 40 de altare in biserici si manastiri din Romania. Sculptor de o deosebita valoare Adi Joseph lasa in urma sa si aceasta minunata opera inchinata minerilor din orasul Baia Sprie.
Inca din 1876 in Baia Sprie exista si o fanfara a minerilor, care in zilele de sarbatoare evolua pe strazile orasului. Aceasta si-a desfasurat activitatea neintrerupt pana in zilele noastre.